2020-11-17 10:38:52

Prekrasan projektni tjedan povodom svjetskog dana izumitelja u produženom boravku

Učiteljice Ana Jeličić i Marina Marinković opisale su fantastičan projektni tjedan koji su osmislile za svoje učenike u produženom boravku.Bravo!

U prilogu pročitajte maštovite ideje naših mališana na temu "Da sam ja izumitelj/izumiteljica..."

Međunarodni dan izumitelja obilježava se 9.studenog, na dan rođenja američke izumiteljice Hedy Lamarr.

Obilježavanje Dana izumitelja ima sljedeće ciljeve:

- stvaranje i jačanje vjere i nade u vlastite izumiteljske ideje i promjene

- podsjećanje na već davno zaboravljene velike izumitelje koji su poboljšali i unaprijedili naš svakodnevni ljudski život

- poboljšanje uvjeta i mogućnosti trenutačnih izumitelja vizionara

- poziv na zajednički inovativni rad za našu zajedničku ljudsku budućnost.

S vjerom da u našim novim naraštajima postoje potencijalni izumitelji koji bi mogli unaprijediti kvalitetu naših života, povodom Svjetskog dana izumitelja učiteljice prvih razreda produženog boravka Ana Jeličić i Marina Marinković razgovarale su sa svojim učenicima o izumima kroz povijest koji su olakšali život ljudima.

Posebnu pozornost posvetilie su hrvatskim izumiteljima i djeci izumiteljima koji su svojim malim i velikim idejama promijenili naš svijet.

Od hrvatskih izuma i izumitelja izdvojile su:

Žičaru - Faust Vrančić

Unaprijeđeni telegrafski aparat  - Ferdinand Kovačević

Antibiotik Sumamed - Zrinka Tamburašev ( jedna od četvero izumitelja - Pliva )

Parnu perilicu rublja - Petar Mišković

Automatsku mehaničku olovku - Eduard Slavoljub Penkala

Padobran - Faust Vrančić

Izmjeničnu struju - Nikola Tesla

 

I djeca-izumitelji dala su svoj doprinos u stvaranju bolje budućnosti. Od djece izumitelja i njihovih izuma učiteljice su izdvojile:

- Brailleovo pismo - Louis Braille ( 12 godina )

Božićne lampice - Albert Sadacca ( 15 godina )

Sladoledni štapić - Frank Epperson ( 11 godina )

Nakon motivacijskog razgovora učenici su dobili zadatak osmisliti svoj izum kojim bi mogli unaprijediti svijet, izraditi skicu i prezentirati svoj rad pred grupom.

Problemski zadatak za učenike bio je: Smisli tehnologiju koja voli ekologiju

Učenici su svojim vrijednim ručicama izradili i namjenske robote i strojeve od recikliranih materijala koje su također prezentirali.

  

 

Sljedećeg dana učenicima je predstavljena knjiga " 101 znanstveni pokus - priručnik za genijalne umove ", iz kojeg su učenici, uz vodstvo učiteljica produženog boravka odradili pokuse " Slijed pokreta " i " Slamka spasa ".

Prisjetili smo se i dobrog, starog profesora Baltazara. Profesor Baltazar je hrvatska animirana humoristična serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a serija je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Uz Baltazara odrasli su i roditelji naših učenika, a ni našim učenicima nije stran, niti manje drag.

Neobični znanstvenik Baltazar simpatičan je,  prepun mašte i pozitivne energije.

Uz pomoć svojih izuma olakšava živote drugih ljudi iz Baltazargrada,za čiji je predložak, svojim izgledom i atmosferom, poslužio upravo naš grad Rijeka.

Učenici su svaki dan pogledali kratak crtani film o profesoru Baltazaru (Izumitelj cipela, Vjetrovita priča, Maestro Koko, Hanibalov uspon i pad, Sreća u dvoje). Nadahnuti gledanjem Baltazarovih izuma učenici su ilustrirali Baltazara i njegov stroj za stvaranje raznih izuma.

 

 

Posljednjega dana  učenici su dobili zadatak pustiti mašti na volju i  razmišljati o mogućim naprednim, vanzemaljskim tehnologijama.

Problemski zadatak bio je: Pretvori plastiku u znanstvenu fantastiku

 

Učenici su se pokazali jako inovativni i kreativni u svom radu. Tko zna, možda se baš među njima krije neki budući izumitelj ili izumiteljica.

Učiteljice Ana Jeličić i Maja Marinković

 

 


Osnovna škola "Zamet" Rijeka