preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zamet Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Katalog knjižnice OŠ Zamet

Priloženi dokumenti:
Kamo nakon osnovne skole (1).pdf

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Lipanj - Kolovoz

Svaka osoba na ovoj zemlji puna je velikih mogućnosti koje se mogu ostvariti maštom, trudom i ustrajnošću.

Scott B.K.

 

Zajedno više možemo

PU primorsko-goranske županije  i Grad Rijeka već pet  godina uzastopno  provode preventivni program ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO .

Program se  sastoji od komponenti usmjerenih na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja a koji su namijenjeni populaciji učenika 4.,5. i 6. razreda i njihovim roditeljima.

 

KOMPONENTE:

1. Mogu ako hoću – 1

2. Sajam mogućnosti

3. Prevencija i alternativa – 1

4. Prevencija i alternativa – 2

5. Mogu ako hoću – 2

 

 „Mogu, ako hoću 1“-„MAH-1“

Učenici 4. razreda osnovnih škola u pratnji svog učitelja/ice i kontakt-policajca organizirano dolaze u područnu policijsku postaju gdje ih se upoznaje s radnim okružjem i načinom rada policije kako bi učenici prihvatili policiju kao prijatelja pomagača. U okviru ovog posjeta učenici se kroz interaktivni pristup upoznaju o zaštitnoj ulozi policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć te ih se educira  o samozaštitnom ponašanju u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu, nasilje, vandalizam i drugih pojavnosti rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja. Svaki učenik dobiva knjižicu „Moj podsjetnik“, čiji se sadržaj temelji na preventivno-sigurnosnom aspektu.

 

Sajam mogućnosti“

Učenici 4.  i 5. razreda osnovnih škola u pratnji svog učitelja/ice i kontakt-policajca zajednički dolaze na Sajam mogućnosti,  gdje im različite kulturno- umjetničke, sportske i druge udruge predstavljaju svoje sadržaje kako bi oni mogli odabrati određenu aktivnost kojom bi se bavili u slobodno vrijeme.

 

„Prevencija i alternativa 1“

Policijski službenici za prevenciju i područni  kontakt- policajac dolaze u osnovnu školu na prethodno dogovoreni školski sat (npr. sat razredne zajednice) gdje uz nazočnost nastavnika provode interaktivni program s učenicima 5. razreda u trajanju od jednog školskog sata na temu: „Zlouporaba droga i drugi oblici rizičnog ponašanja ( vandalizam i nasilničko ponašanje te alkohol) s aspekta policijskog postupanja“.

Interaktivnim uvodnim predavanjem učenici se upoznaju s osnovama policijskog postupanja u slučajevima zlouporabe opojnih droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Učenike se  upoznaje sa pravnim normama koje uređuju zlouporabu droga, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Tijekom održavanja interaktivnog predavanja učenici sudjeluju u interaktivnim radionicama „Kviz znanja-značaj prevencije kriminaliteta“ i „Pravodobno rješavanje problema“ u kojima  se metodama supervizijskog vođenja početnika i igranjem uloga nastoje ponoviti usvojena znanja kako bi se dodatno učvrstili pozitivni životni stavovi i socijalno prihvatljivi oblici ponašanja.

 

„Prevencija i alternativa 2“

Policijski službenici za prevenciju, područni  kontakt- policajac u suradnji sa zdravstvenim djelatnikom, djelatnikom socijalne skrbi i predstavnikom nevladine organizacije zajedno dolaze u osnovnu školu na prethodno dogovoreni školski sat (npr. sat razredne zajednice) gdje uz nazočnost nastavnika provode interaktivni program s učenicima 6. razreda u trajanju od jednog školskog sata na temu: „Zlouporaba droga i drugi oblici rizičnog ponašanja (vandalizam i nasilničko ponašanje te alkohol)“.

U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici se detaljnije upoznaju sa zakonskim sankcijama, kao i štetnim  posljedicama zlouporabe droga i alkohola te drugim oblicima rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja, gdje ih se zaključno usmjerava da drogama i drugim rizičnim ponašanjima odlučno kažu NE jer za to uvijek postoji alternativa.

Svaki učenik na kraju predavanja dobije edukativno informativni karton „Moj otisak prsta“, koji sadrži podatke o njegovom kontakt policajcu te važne telefonske brojeve državnih institucija i organizacija koje mogu u slučajevima potrebe nazvati i zatražiti pomoć. Ujedno se učenici upoznaju sa svrhom daktiloskopije i načinima otkrivanja kaznenih djela te doprinosu Ivana Vučetića na tom području. U interaktivnoj vježbi s učenicima kontakt policajac im pomaže izuzeti otisak desnog kažiprsta u njihovom edukativno informativnom kartonu.

 

„Mogu, ako hoću 2“ - "Mah-2“

Policijski službenici za prevenciju, područni  kontakt- policajac u suradnji sa zdravstvenim djelatnikom, djelatnikom socijalne skrbi i predstavnikom  nevladine organizacije upoznaju roditelje učenika 6. razreda (na zajedničkom roditeljskom sastanku) o činjenici da su stupovi sigurnosti  prevencija i represija. Naglašavajući ulogu i važnost prevencije, roditelje se upoznaje s  preventivnim aktivnostima koje mjerljivo i vidljivo doprinose prevenciji zlouporabe droga, vršnjačkog nasilja, vandalizma i drugih oblika rizičnog ponašanja. Ujedno, roditeljima se informativno prezentira stanje sigurnosti na području lokalne zajednice u kojoj žive (stopa kriminaliteta, broj prijavljenih i otkrivenih kaznenih djela zadnjih pet godina).  Potičući interaktivni pristup  s roditeljima, razgovaraju o problemima u svezi zloporabe droga, vandalizma i nasilničkog ponašanja. Također se roditeljima iznose činjenice o vrstama droga na našem tržištu, cijenama, učincima i načinima prepoznavanja konzumenata te se upućuju na institucije i udruge koje mogu pomoći u slučaju sumnje da su njihova djeca u doticaju sa sredstvima ovisnosti.

Područni kontakt-policajac predstavlja se roditeljima i upoznaje ih  sa svojim radom na području lokalne zajednice i aktivnostima koje provodi te mehanizmima suradnje između djece, roditelja i kontakt policajaca (policija u zajednici).

Djelatnici zdravstva i socijalne skrbi, kao i predstavnici nevladinih organizacija prezentiraju roditeljima ulogu, angažman i svrhu rada njihovih institucija i organizacija u prevenciji i sprječavanju zlouporabe droga (oblici pomoći) kao i drugim slučajevima rizičnog ponašanja djece i mladih (vršnjačko nasilje, vandalizam, alkohol i dr), s naglaskom na prevenciju ovisnosti - upoznavanje sa štetnim posljedicama konzumiranja sredstava ovisnosti.


PIA Prevencija i alternativa

Tijekom mjeseca travnja (15.,21.,22. i 23.) policijski službenici proveli su radionicu na temu „Zlouporaba droga i drugi oblici rizičnog ponašanja ( vandalizam i nasilničko ponašanje te alkohol) s aspekta policijskog postupanja“ u sklopu programa Zajedno možemo više, PIA Prevencija učenicima 5. i 6. razreda u trajanju od jednog školskog sata. Učenici  su se upoznali s osnovama policijskog postupanja te pravnim normama  u slučajevima zlouporabe opojnih droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Kroz „Kviz znanja-značaj prevencije kriminaliteta“ i „Pravodobno rješavanje problema“ ponovili su usvojena znanja kako bi se dodatno učvrstili pozitivni životni stavovi i socijalno prihvatljivi oblici ponašanja.

S učenicima 6. razreda provedena je radionica istog naziva s naglaskom na detaljnije upoznavanje  zakonskih sankcija, kao i štetnih  posljedica zlouporabe droga i alkohola te drugih oblika rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja gdje ih se zaključno usmjerava da drogama i drugim rizičnim ponašanjima odlučno kažu NE jer za to uvijek postoji alternativa.

Svaki učenik je  na kraju predavanja dobio edukativno informativni karton „Moj otisak prsta“, koji sadrži podatke o njegovom kontakt policajcu te važne telefonske brojeve državnih institucija i organizacija koje mogu u slučajevima potrebe nazvati i zatražiti pomoć. 

Izvor: Mirjana Jurica, pedagoginja

preskoči na navigaciju