preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zamet Rijeka

Login
 

e-Dnevnik

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Svibanj

Svatko ima jednake mogućnosti da bude onoliko velik koliko to želi.

Jeremy Collier

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Naši učenici osvojili 1. mjesto na natjecanju iz prehrane nekonvencionalnim izvorima hrane iz prirode
Autor: Gabrijela Krišković, 11. 6. 2014.

Veliki problem današnje djece pa i čovječanstva upćenito jest problem nezdrave prehrane. Dok su djeca u razvijenim zemljama pretila, ona u siromašnim su gladna. I jedan i drugi problem utječu na zdravlje i uspješnost ljudi. Sve smo više skloniji brzoj, nezdravoj i nekvalitetnoj hrani, a zaboravljamo da nam priroda nudi toliko zdrave i jednostavne proizvode.


          Naša škola, OŠ Zamet, je eko škola čiji je moto „Otet, Znat, Umet.“ Ovim smo projektom htjeli pokazati važnost zdrave prehrane. Sudjelovali smo u natjecanju iz prehrane nekonvencionalnim izvorima hrane iz prirode koje je održano 29.05.2014. u Rijeci na Korzu, a sudjelovalo je desetak osnovnih i srednjih škola s područja Primorsko-goranske županije. Našu školu predstavljali su 4.b razred s likovnim radovima na temu ekologije te 7.b razred s hranom pripremljenom od nekonvencionalnih namirnica. Na natjecanju su sudjelovale učenice (7.b) : Mia Radinović, Stefani Vidanović, Elena Mršić, Iva Blaževič, Dorotea Dobrić, Mihaela Sabljak i Marina Barić koje su bile pod vodstvom mentorica prof. Ane Zeko Plazonić i prof. Anice Klapan.

          Pripremile smo razne juhe, variva, sokove, čajeve, slastice te pečena i pohana jela. Za pripremu ove ukusne hrane koristile smo samoniklo divlje bilje iz naših vrtova i vrtova naših baka, a to su: kostriš, koromač, divlje šumske jagode, bazga, stolisnik, loboda, tušt, majčina dušica, hrastova kora, maslačak, kadulja.  Osim u pripremi jela natjecale smo se u prepoznavanju biljaka, brodica i zaštičenih područja Primorsko-goranske županije. Nakon što je komisija ocijenila naša jela i znanje te zbrojila bodove svih učesnika, mi smo osvojile 1. mjesto.

          Ovim natjecanjem naučile smo da nam priroda daje zdravu i kvalitetnu hranu koja je vrlo ukusna. Veoma smo se dobro zabavljali dok smo pripremale ova jela, a također i dok smo ih prezentirale na nešem štandu koji je bio preljepo uređen. Odisao je prirodom, morem i lijepotom ovoga našega kraja.

          Uživale smo u zajedničkom druženju. Naučile smo da nam je priroda najveći prijatelj, poslovni partner, saveznik, početak i završetak svega. Priroda je naša majka i naš otac. Priroda je veličanstvena i posebna u svemu što čini. Nudi na pregršt mogućnosti, spoznaja, znanja. Nudi nam sigurnost , zaštitu, nudi nam razvoj i život. Prirodna hrana naše je zdravlje i put u sretan život. Zdrava hrana prepuna je vitamina i hranjivih tvari koje hrane naše tijelo, ali i naš duh koji nas vodi, pokreće nas. Čuvajmo našu prirodu, ono najljepše što imamo. Nismo ju nasljedili od predaka, nego posudili od potomaka koji dolaze nakon nas. Priroda je najveća i u najmanjim stvarima.

Stefani Vidanović



Izvor: Ana Zeko-Plazonić i Ivanka Stojaković


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju