preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zamet Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Katalog knjižnice OŠ Zamet

Priloženi dokumenti:
Kamo nakon osnovne skole (1).pdf

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Lipanj - Kolovoz

Svaka osoba na ovoj zemlji puna je velikih mogućnosti koje se mogu ostvariti maštom, trudom i ustrajnošću.

Scott B.K.

 

O Učiteljima...

Svi traže savršenog učitelja, ali i učitelji su ljudi, iako njihov nauk može biti božanski, a to je ono što čovjek teško prihvaća. Ne treba zamijeniti učitelja za lekciju, obred za ekstazu, prinositelja simbola za sam simbol.

Što je to učitelj? To nije čovjek koji nešto podučava, nego onaj koji nadahnjuje učenika da pruži sve od sebe kako bi otkrio ono što već zna.

Podučavaj onoga tko želi naučiti. Razlog nije bitan.

Učitelj učeniku nikada ne govori što treba raditi. Oni su tek suputnici koji dijele isti teški osjećaj „čuđenja“ pred percepcijom koja se neprestano mijenja, obzorima koji se šire, vratima koja se zatvaraju, rijekama koje naizgled zameću put, a koje zapravo ne treba premostiti, nego njima ploviti. Razlika između učitelja i učenika samo je jedna: ovog prvoga je nešto manje strah. Stoga, kad sjednu oko stola ili vatre kako bi razgovarali, onaj iskusniji predloži: “Zašto ne bi pokušao ovo?“. Nikada ne kaže: “Dođi, ovuda i stići ćeš gdje sam ja stigao.“, jer je svaki put jedinstven i svaka je sudbina osobna. Pravi učitelj izaziva učenikovu hrabrost da poremeti ravnotežu u svom svijetu, iako se i sam dvoumi oko stvari koje je otkrio, i još više oko onoga što ga čeka iza slijedećeg zavoja.

 

P. Coelho, "Vještica iz Portobella"

preskoči na navigaciju